• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Arap basını: Uzlaşma politikası çözümün anahtarı olabilir

Arap basını: Uzlaşma politikası çözümün anahtarı olabilir

Arap basını, Esad’ın devrilmesinin ardından Suriye’nin zorlu bir süreçle karşı karşıya olduğunu, siyasi ve askeri boşlukların yeni savaşlara neden olabileceğini yazdı.

Arap basını: Uzlaşma politikası çözümün anahtarı olabilir
Arap basını: Uzlaşma politikası çözümün anahtarı olabilir
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 10 Aralık 2024 12:22

Şarkul Avsat: Suriye’yi kim yönetecek?

Şarkul Avsat gazetesi “Suriye’yi kim yönetecek?” başlığıyla ele aldığı haberinde, şunları yazdı:

“Suriye ve bölgenin çıkarları, tehlikeli durumu azaltacak ve Beşar Esad’ın sonunu getiren şiddetli çatışmayı sona erdirecek yeni bir bölgesel sistemin kurulmasını gerektiriyor. Uzlaşma politikası, çözümün anahtarı olabilir.

Suriye 60 yıllık bir dönemi geride bıraktı ve önünde birçok iç ve dış mesele var. Yeni devletin paraya ve zamana ihtiyacı olacak. Ayrıca Arap devletlerinden sadece siyasi desteğe değil insani yardıma da ihtiyacı var.”

El Arap: Esad sonrası Suriye ve Orta Doğu7da bölgesel istikrar sorunu 

Londra merkezli El Arap gazetesi, eski rejim ile Suriye muhalefet güçleri arasında bazı bölgesel anlaşmalar ve uluslararası güvencelere göre yapıldığı anlaşılan anlaşmaya dikkat çekti.

Bazı sınırlı bilgileri analiz eden gazeteye göre bu anlaşmanın 3 şartı var.

Birinci şart olan Beşar Esad ve ailesinin sığınma hakkını aldığı Moskova’ya güvenli bir şekilde ayrılması gerçekleşti. İkinci şart Suriyeli muhalif savaşçıların Suriye’deki askeri ve güvenlik durumunu kontrol etmesine izin vermek için Suriye Arap Ordusu birimlerinin ve ilgili askeri ve güvenlik sistemlerinin dağıtılmasıydı.

Üçüncü şart ise Suriye hükümetinin etkin görevlerini yerine getirmeye devam etmesiydi.

Gazete haberin devamında şunlar ifade edildi:

“Suriye’de Esad sonrası durum karmaşık olacak. Siyasi ve askeri durumda birçok boşluk bulunuyor. Değişim sürecine terör geçmişi olan Ebu Muhammed El Colani liderlik ediyor. Suriye muhalefeti de bugün ideolojik belirsizlik içerisinde. Ayrıca mevcut zayıf anlaşmalar, farklı taraflar arasındaki ideolojik ve siyasi çatışmalar ve birleşik bir hükümet kurmaya yönelik net bir bölgesel ve uluslararası anlaşmanın olmayışı, tüm bunlar bir iç savaşın çıkacağı ve bunun bedelini yalnızca Suriye halkının ödeyeceği korkusu yaratıyor.”