Barış Vakfı, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dair bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Türkiye’nin çoklu krizden Kürt sorununu çözüme kavuşturmadan çıkamayacağı belirtilerek, Türkiye’nin her açıdan Kürt barışına mecbur olduğu vurgulandı.
‘Gazze ve Ukrayna’da 235 bin insan hayatını kaybetti’
Dünyanın 92 ülkesinde sınır, etnik ve dini gibi farklı anlaşmazlıklardan kaynaklı savaş ve çatışmaların sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, 2023 yılından bu yana sadece Gazze ve Ukrayna’da 235 bin insanın hayatını kaybettiği belirtildi. Gazze’de İsrail saldırıları sonucu ölenlerin yüzde 44’ünün çocuk olduğu ifade edilerek, İsrail’in Filistin’de işgal, savaş ve soykırım suçları işlediği ve bu durumun yeni bir dünya savaşı veya bölgesel bir çatışmaya yol açabileceği kaydedildi.
Güvenlikçi politikalar
Başkanlık sistemine geçişle birlikte Kürt sorununun siyasi çözüm ve barış arayışından uzaklaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, Kürtlerin varlığının kabulünün temel haklardan mahrum bırakılma şartına bağlandığı belirtildi. Cezaevlerinin Kürt muhaliflerle doldurulduğu ve kayyım atamalarının yanı sıra Kürt muhaliflerin düğünlerde halay çekmelerinin bile yasaklandığı ifade edildi. Açıklamada, güvenlikçi politikaların Kürt sorununda ‘beka’ politikası olarak uygulandığı vurgulandı.
Türkiye Kürt barışına mecbur
Açıklamanın sonunda, Türkiye’nin içinden geçtiği çoklu krizden Kürt sorununu çözmeden çıkamayacağı vurgulanarak, “Türkiye, her açıdan Kürt barışına mecbur. İnsan hakları savunucuları ve barış çalışmaları yürütenler, barış hakkının toplumsallaşması için mücadele etmeye devam ediyor. Silahların susmasını, çatışmaların ve şiddetin durmasını, eşit ve adil bir toplumda herkesin özgürce yaşayabilmesini sağlamalıyız. Bu nedenle herkesi barış, adalet ve eşitlik mücadelesine katılmaya davet ediyoruz” denildi.