Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde 17 Temmuz’da 700 kişinin yemekten zehirlendiği olaya dair açıklama yaptı. Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde yapılan açıklamada, “İş yerinde boykot var. Sağlıklı, hijyenik ve doyurucu yemek haktır” pankartı açıldı. SES Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri İlknur Ayık, sağlıklı, hijyenik, ulaşılabilir yemek için bir çok eyleme başvurduklarını fakat yemeklerin düzeltilmesi yerine olması gerekenden uzaklaşıldığını söyledi.
“Yemekler bizleri hasta düşürmesin, başka bir şey istemiyoruz durumuna düşürüldük” diyen Ayık, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde 17 Temmuz’da 2 bin kişiye dağıtılan öğlen yemeğinden yaklaşık 700 kişinin zehirlendiğini ve 2 kişinin de yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığını hatırlattı.
Zehirlenmenin tifo bakterisinden kaynaklandığının tetkikler sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Ayık, “Dicle Üniversitesi idarecileri tarafından yemeğin araştırılması ve numunenin sonucunu kamuoyuna ivedi bir şekilde paylaşılması gerekirken 14 gündür bir açıklama yapılmadı. Yemekhane teknik şartnamesi hükümleri çerçevesinde işlemler yapılması gerekiyor. Hastane yöneticileri ile yaptığımız görüşmede de belirttik. Bu hayata kasta neden olan duruma ilişkin sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.
‘Boykota devam edeceğiz’
Diyarbakır Barosu’ndan suç duyurusu ve soruşturma için gerekli girişimlerin başlatılması talebinde bulunduklarını aktaran Ayık, zehirlenen çalışanların hukuki sürecini takip edeceklerini belirtti. Zehirlenmenin üzerinden 2 hafta geçmesine karşın yemek sorunlarında gözle görülür biz düzelme olmadığını dile getiren Ayık, “Hastane yönetimi de bir açıklama yapmadı, yapamadı. Üniversite hastanesi özerk yapısı gereği yemek hizmetlerini kendi öz imkanlarıyla yapması gerekiyor. Eğer bunu yapamıyorsa boykota devam edeceğiz” dedi.