Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütü, yaptığı açıklamada Suriye’nin başkenti Şam’daki üst düzey istihbarat yetkilileriyle, şehrin kontrolünü devralmak üzere bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Euronews’in haberine göre, HTŞ açıklamasında, “Şam’daki istihbarat şubelerinin başkanları başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmek için bizimle anlaşmaları tamamladılar” ifadeleri yer aldı.
Cihatçı grupların ilerleyişi sürüyor
Cumartesi gecesi HTŞ militanlarının, Şam’ın 162 kilometre kuzeyinde yer alan Humus’un kontrolünü ele geçirdiği iddia edildi. Öte yandan, ABD merkezli CNN, cihatçı grupların Şam’ın dış mahallelerindeki ilerleyişini sürdürdüğünü ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın başkentte bulunmadığını yazdı. CNN, Esad’ın “bulunması beklenen yerlerde olmadığını” ve Başkanlık Muhafızlarının da onun olağan ikametgâhında konuşlanmadığını öne sürdü.
Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi ise Esad’ın Şam’dan kaçtığına dair iddiaları reddetti. CNN’e konuşan bir kaynak, cihatçıların Esad’ın yerini tespit etmek için çabalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Colani: ‘Rejimin düşmesi çok yakın’
Heyet Tahrir Şam lideri Muhammed Colani, örgüt üyelerine yönelik yaptığı açıklamada, “Humus ve Şam eşiğine ulaştınız ve suçlu rejimin devrilmesi çok yakın. Girdiğiniz şehirlerde halkımıza karşı merhametli ve nazik olun” ifadelerini kullandı.
13 yıl sonra cihatçı gruplardan büyük ilerleme
Suriye’de 27 Kasım’da başlayan ve sekiz yıl aradan sonra gerçekleşen büyük saldırılar, cihatçı grupların iç savaşta şimdiye kadar elde ettiği en büyük kazanımları getirdi. HTŞ liderliğindeki gruplar, Halep’in ardından Hama’nın merkezine kadar ilerledi ve şimdi Humus ve Şam’a yöneldi.
Anadolu Ajansı’na göre cihatçı güçler, Halep ve İdlib’de yaklaşık 70 yerleşim bölgesini kontrol ediyor. Halep, 2016’dan bu yana Suriye hükümet güçlerinin kontrolündeydi.
HTŞ’nin ilerleyişi, son yıllarda kuzeybatı Suriye’de yaşanan en büyük çatışma ve ilerleme olarak değerlendiriliyor. ABD, Kanada, İngiltere ve Türkiye, HTŞ’yi “terör örgütü” olarak tanıyor.
Ne olmuştu?
27 Kasım sabahı Halep’in batı kırsalında başlatılan şok saldırılar, cihatçıların Halep merkezini ve stratejik öneme sahip Serakib ilçesini kontrol altına almasıyla sonuçlanmıştı. Esad güçleri, bölgedeki önemli bağlantı yollarından çekilmiş ve cihatçı gruplar, hükümetin lojistik hatlarına darbe vurmayı hedeflemişti.