İngiltere-Avrupa Birliği Parlamenterler Heyeti’nin Federe Kürdistan Bölgesi ve Suriye’deki diplomatik temasları sürüyor. Aralarında lordların da yer aldığı 14 kişilik heyet, dün Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve KDP Lideri Mesud Barzani ile görüştükten sonra Kuzey ve Doğu Suriye’ye geçti.
Süryani Konseyi ile görüşme
Heyet burada ilk olarak Süryani Konseyi Temsilcileri ile bir araya geldi. Süryani Konseyi Dış İlişkiler Temsilcisi Madira Gavriya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede, bölgedeki Hristiyan ve Süryani halkların durumu değerlendirildi. Gavriya, Hristiyan toplulukların varoluşsal tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve toplu göçün halen sürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına da değinen Gavriya, su kaynaklarının kesilmesiyle nehirlerin kuruduğunu ve Süryani halkının geçim kaynaklarının ciddi zarar gördüğünü belirtti.
‘Anayasa sürecine katılım için yeni komiteler oluşturulacak’
Heyet daha sonra Kamişlo’da Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ehmed ile bir araya geldi. Ehmed, siyasi, güvenlik ve ekonomik gelişmeler hakkında heyete bilgi verdi.
İlham Ehmed, Kürt siyasi partileri arasında birliğe dair görüşmelerin sürdüğünü ve 18 Nisan’da bu konuda bir konferans düzenleneceğini aktardı. Bu konferansın ardından, yeni Suriye anayasası sürecini yönetecek ortak bir komite kurulacağını ifade eden Ehmed, bu sürece toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde yeni komitelerin de dahil edileceğini söyledi.
Bu komitelerin kurulmasının, anayasa taslağı yazımına geçmeden önce zorunlu bir adım olduğunu vurgulayan Ehmed, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarının Kuzey ve Doğu Suriye’yi de etkilediğini kaydetti.
Ehmed’e göre Şam rejimi, İslami ve selefi bir ideolojiye dayalı olduğu için Suriye’nin çok uluslu yapısını temsil edemiyor. Ayrıca, uluslararası topluma duyarlı bir imaj çizmeye çalışsa da bu imajla eylemlerinin çeliştiğini ifade etti.
Son olarak İlham Ehmed, açık ve kapsayıcı bir anayasa hazırlanmasının, şeffaf ve demokratik seçimlerin temelini oluşturduğunu belirterek, böyle bir belge olmadan seçim prosedürlerinin ciddi sorunlara yol açacağını kaydetti.
Heyetin Kuzey ve Doğu Suriye’deki temasları kapsamında, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.
Federe Kürdistan Bölgesi ziyaretinden detaylar
Bir hafta sürecek ziyaret kapsamında ilk olarak Kürdistan Parlamentosu’nu ziyaret eden heyet, Erbil’de çeşitli temaslarda bulundu. Heyet, bölgedeki birlikte yaşam modeli ve hükümetin kapsayıcı yaklaşımından etkilendiklerini ifade etti.
David Watts: ‘Bu dünya üzerinde örneği pek görülmeyen bir yer’
İngiltere Lordlar Kamarası’ndan İşçi Partisi üyesi David Watts, ziyaretle ilgili Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Burada olanlar beni gerçekten çok şaşırttı. Çünkü bu dünya üzerinde örneği pek görülmeyen bir yer. Hükümetin kapsayıcı yaklaşımı ve tüm inançlara ve topluluklara açık olması bizler için çok etkileyiciydi. Bunu nasıl başardıklarını ve diğer bölgelere de örnek olup olamayacağını öğrenmek istiyoruz” dedi.
İbrahim Doğuş: Kürt meselesine daha fazla destek arıyoruz
Heyette yer alan Maraş Elbistanlı siyasetçi İbrahim Doğuş, ziyaretin temel amacının Kürt meselesine İngiltere ve Avrupa Birliği’nden daha fazla destek sağlamak olduğunu vurguladı. Doğuş, 25 yıldır İngiltere İşçi Partisi’nin aktif bir üyesi olarak politik süreçlerde etkin rol oynuyor.
John Lamont: ‘Bu bizim için öğretici bir deneyim’
İngiltere Avam Kamarası üyesi John Lamont ise, bölge genelinde yaşanan değişimlere dikkat çekerek, “Bu bizim için öğretici bir deneyim. Özellikle bu ülkede büyük değişimler yaşandığını biliyoruz. İnsanların baskı altında yaşadığına dair birçok çarpıcı manzara gördük. Umarız ki gelecekte insanlar bir daha böyle durumlarla karşılaşmaz. Biz de bu değişimin bir parçası olmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Lukas Speer: ‘Kürtler demokrasiye olan bağlılıklarını ortaya koydu’
Avrupa Parlamentosu üyesi Lukas Speer ise Kürtlerin demokrasiye olan bağlılığının altını çizerek, “Bence Irak ve Suriye’deki Kürtler, demokrasiye, insan haklarına ve bireysel özgürlüklere olan bağlılıklarını açıkça ortaya koymuş durumda. Diğer bölgelerde bunu görmek ne yazık ki nadir. Bizler de demokrasinin gelişmesi için desteğimizi sunmak istiyoruz” dedi. (MA, Rûdaw)