ABD Başkanı Joe Biden’ın yarıştan çekilmesinin ardından Demokrat Parti adına başkanlığa aday olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris yeni bir tartışmanın odağında. Harris’in başkan yardımcısı adayı Tim Walz’ın 1989’da Tiananmen Meydanı’nda başlayan protestolar sırasında Çin’de öğretmenlik yapması tartışma yarattı. BBC’den Annabelle Liang’ın haberine göre, Walz 1989’da Harvard Üniversitesi’nin gönüllülük programı kapsamında Çin’in Guangdong eyaletindeki Foshan No 1 adlı lisede Birleşik Krallık ve ABD tarihi üzerine dersler verdi.
Çin’de yaygın olarak kullanılan sosyal medya uygulaması Weibo’nun bir kullanıcısı Tiananmen protestoları sırasında ülkede bulunan yabancıların çoğunun “Çin düşmanı” olduğunu öne sürdü. Bir başkası ise “Bu başkan yardımcısı adayı, Çin’in çok başka bir ülke olduğu dönemde görev yapmış. Ülkenin atmosferi o zamanlar farklıydı.” ifadelerini kullandı. Çin’deki geçmişinin Walz’a gerçekçi bir bakış açısı kazandıracağını savunan bir diğer paylaşımda da Walz’ın adaylığına dair “İlişkilerin son derece zor olduğu bir dönemde Çin ve ABD arasındaki kültürel alışverişi teşvik edebilir.” ifadelerine yer verildi.
Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump’ın geçen dönemki başkanlığı sırasında Ulusal İstihbarat Direktörlüğü görevinde bulunan Richard Grenell ise X’ten yaptığı paylaşımda “Komünist Çin, Kamala’nın başkan yardımcısı adayı olarak Tim Walz’ı seçmesinden çok memnun.” diyerek Walz’in “Çin bağlantısına” dikkat çekti.
Tiananmen’de Ne Olmuştu?
Çin’in başkenti Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda 15 Nisan-4 Haziran 1989 tarihleri arasında gerçekleşen hükümet karşıtı protestoları ordu sert şekilde bastırmıştı. Protestolarda resmi olarak 2 yüz ila 3 yüz kişinin yaşamını yitirdiği açıklanırken, öğrenci örgütlerine ve Çin Kızılhaç’ına göre bu sayının 3 bini bulabileceği belirtilmişti. Devlet yolsuzluğuna son verme, daha şeffaf bir yönetim talebiyle, reform yanlısı siyasetçi Hu Yaobang’ın 15 Nisan’da ölümünün ardından başlayan protestoları Çin Komünist Partisi “karşı devrim isyanı” olarak tanımlamıştı.