• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Tahliye kararına rağmen cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi Abdülmelik Okyay vefat etti

Tahliye kararına rağmen cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi Abdülmelik Okyay vefat etti

Tahliyesine saatler kala kalp krizi geçiren Abdülmelik Okyay kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Tahliye kararına rağmen cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi Abdülmelik Okyay vefat etti
Tahliye kararına rağmen cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi Abdülmelik Okyay vefat etti
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 13 Eylül 2024 11:06
  • Güncellenme: 13 Eylül 2024 11:43

Attığı bir tweet gerekçe gösterilerek Erzurum H Tipi Cezaevi’nde tutulan ve 2 Eylül’de salıverilmesi gerekirken 11 gün cezaevinde bekletilen Kürt Siyasetçi Abdülmelik Okyay, tahliye edilmesine saatler kala cezaevinde aniden kalp krizi geçirdi. Erzurum Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Okyay, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Okyay’ın cenazesi Erzurum Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

DEM Parti Erzurum İl Yönetimi, Belediye Eşbaşkanları, ailesi ve yakınları, acı haberin ardından Adli Tıp Kurumu önünde toplandı. Okyay’ın cenazesi Adli Tıp Kurumu’nda yapılan incelemelerin ardından aileye teslim edildi.

Aynı zamanda bünyesinde İlke TV’nin de bulunduğu CRR Medya A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı Nedim Çiçek’in kayınpederi olan Okyay’ın cenazesi yarın saat 10:00’da memleketi Tekman’da defnedilecek.

‘2 Eylül’de tahliye edilmesi gerekiyordu’

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş Okyay’ın ölümünü sosyal medya hesabından duyurdu: “2 Eylül’de cezanın infazı tamamlandığı halde Cezaevi İzleme Kurulu toplanmadığı için tahliye edilmedi. Bugün aile tahliye olmasını beklerken geçirdiği kalp krizi nedeniyle cezaevinde yaşamını yitirdi.”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise X hesabından yaptığı paylaşımda “Sosyal medya paylaşımları yüzünden bir siyasetçiyi cezaevinde tutan zihniyet zavallıdır, korkaktır ve acizdir” diyerek mücadelesine sahip çıkma sözü verdi. 

Abdülmelik Okyay kimdir? 

Abdülmelik Okyay, 1980’li yıllarda öğrencilik hayatında Kürt siyasi hareketleriyle tanışarak, Kürtlerin hak mücadelesinde önemli bir isim oldu. 1990’lı yıllarda Emek Partisi (HEP) ile başladığı siyasi mücadelesini, Kürt siyasetinin çeşitli kademelerinde sürdürdü. Uzun süre HADEP Erzurum İl Başkanlığı görevinde bulunan Okyay, daha sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Partisi Meclis üyeliği görevi ile aktif siyasetini sürdürdü.

90’lı yıllarda defalarca gözaltı ve tutuklama süreçleriyle karşılaşan Okyay, tüm baskılara rağmen Kürt halkının hakları için mücadelesine ara vermedi. Okyay’ın cenazesini tahliye olmasını bekleyen ailesi ve sevenleri karşıladı.