TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Muhalefet milletvekillerinin geçtiğimiz hafta topladıkları imzalarla ‘olağanüstü toplanan’ Komisyon’da muhalefet milletvekilleri engelleme ve kapatma kararlarını eleştirdi.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman Türkiye’de 2024 yılı ocak ayı itibarıyla X’in 20 milyon, YouTube’un 57 milyon, Instagram’ın 57 milyon, TikTok’un 37 milyon, Facebook’un 34 milyon, LinkedIn’in 16 milyon takipçisi olduğunu; Türkiye’nin kullanıcı sayısı bazında X’te dünyada 7’inci, Youtube’da 11’inci, Facebook’ta 15’inci, TikTok’ta 10’uncu, Instagram’da 5’inci, LinkedIn’de ise 13’üncü sırada olduğu verilerini paylaştı.
Yayman, AK Parti’nin yasaklamalara, sansüre karşı olan bir hükümet olduğunu öne sürdü. Hüseyin Yayman, “Yasaklara karşıyız, tahammül ve müzakereci demokrasi içerisinde meseleleri ele almamız lazım. Ancak son tahlilde geldiğimiz noktada sosyal medyanın yapıcı etkisi, yıkıcı etkisine göre daha zayıftır. Türkiye’nin yapay zekayı konuşması gerekirken birtakım içerikleri konuşması ve bunun üzerinden yeni bir kutuplaşmanın ortaya çıkması da gerçekten manidar bir durumdur.” dedi.
Erişime engelleme ve kapatma kararlarını eleştiren muhalefet milletvekilleri de Komisyon’da söz aldı.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hiçbir Avrupa ülkesinde Instagram’ın topyekun yasaklanmadığını, Instagram ve diğer sosyal medya şirketlerine maddi yükümlülükler getirilerek müzakere sürecinin yürütülmesinin daha doğru bir yöntem olduğunu belirtti.
DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, sosyal ağların doğru kullanılmamasından yola çıkılarak toptan kapatılmasına karşı olduklarını ifade etti.
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı “Katalog suçlar meselesi çok önemli. Bir takım mahsurları savunurken katalog suçlarla gerekçelendirdiğimizde bütün sistem çöküyor. Çünkü toplumda karşılığı yok. Geçmişte yaşadığımız acı tecrübeler var. Bu nedenle burada bir meşruiyet kaybı var. Bu ülkenin yasalarına uyulması çağırısında bulunurken ve bunun toplumsal karşılığının bulunması için kamuoyunda bir güven kaybının oluşmaması lazım. Haklı iken haksız duruma düşmemek gerekir” dedi.
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elife Esen ise dijitalleşmenin getirdiği fırsatların ve dezavantajların olduğunu ancak bazı aksaklıkların sosyal medya ağlarının tümünü kapatmak anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti. Esen, dijitalleşmenin verdiği zararlara karşı koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini de istedi.