Muğla’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Sahili, bu sezon nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta carettalar için adeta bir yaşam alanı haline geldi.
Yaklaşık 44 bin caretta caretta yavrusu, bu sezon sahilde oluşturulan 781 yuvalama alanından çıkıp mavi sularla buluştu.
Mayıs ve haziran aylarında başlayan yumurtlama döngüsüyle birlikte yumurtalarından çıkan yavrular, geceleri sahilde tutulan nöbetlerle koruma altına alınarak güvenle denize ulaşmaları sağlandı.
Avrupa’nın en iyi caretta caretta koruma ve yuvalama alanlarından biri olarak bilinen İztuzu Plajı’nda, 2008’den bu yana Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından yürütülen koruma çalışmaları sürdürülüyor.
DEKAMER, yalnızca yuvalama alanlarını korumakla kalmayıp yaralanmış deniz kaplumbağalarını da rehabilite ederek yeniden doğaya salıyor. Merkezde kaplumbağalar, hastane koşullarında tedavi ediliyor.
Rekor yuva sayısına ulaşıldı
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, bu yıl İztuzu’nda yavru çıkışında büyük artış gerçekleştiğini söyledi.
Bu yıl ilk yuvanın 22 Nisan’da oluştuğunu belirten Kaska, “Bu da aslında yuvalamanın her yıl bir hafta önce başlamasının en önemli işaretiydi ve bu sezon gerçekten çok verimliydi. Şu ana kadar 781 yuva ile İztuzu Kumsalı’nda tespit edilmiş en yüksek yuva sayısına ulaştık. Bu yuvalardan çıkan yaklaşık 44 bin yavru caretta denizle buluşturduk. Denize ulaşan yavru sayısı bakımından da rekor bir sayıya ulaştık.” dedi.
Kaska, İztuzu Sahili’nde ‘koruma kullanma dengesi’ kapsamında yapılan çalışmalarla kumsaldaki caretta carettaların çiftleşme ve yuvalama alanlarında önemli seviyede artış yaşandığını dile getirdi.
Küresel ısınma yavruların cinsiyetlerini etkiledi
Küresel ısınmanın yuvalarda ve caretta carettalar üzerindeki etkilerini de takip ettiklerini anlatan Kaska, şöyle konuştu:
“Bu yıl Akdeniz’in son 30 yıl içerisindeki en yüksek sıcaklığa erişmesinden dolayı yüzde 90 civarında yavrularımız dişi çıktı. Yuvalara yerleştirdiğimiz sıcaklık aletleri ile yaptığımız tespitte çoğu yuvanın 32 derecenin üzerine çıkması sonucu embriyo ölümlerimiz de çok arttı. Yuvanın içerisindeki yavruların gelişimleri de aşırı sıcaktan dolayı durmuş oldu. Bu nedenle küresel ısınmanın etkisi ile deniz kaplumbağalarının korunması, sezonun hangi döneminde nasıl etkilediği ve cinsiyetleri nasıl değiştirdiği gibi çalışmaları da bu şekilde devam ettiriyoruz.”
Yakup Kaska, şu ana kadar 360 civarında deniz kaplumbağasını tedavi ederek doğaya gönderdiklerini, 13 kaplumbağanın ise merkezde tedavisinin devam ettiğini sözlerine ekledi.