Nemrut Dağı’nda etçil dev çekirge görüldü

Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırlarında 2 bin 150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’nda etçil çekirge görüldü.

Nemrut Dağı’nda etçil dev çekirge görüldü
Foto: Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırlarında 2 bin 150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı'nda etçil çekirge görüldü. ( Orhan Pehlül - Anadolu Ajansı )
Nemrut Dağı’nda etçil dev çekirge görüldü
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 13 Ağustos 2024 16:29

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve devasa heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı’nda, 20 santimetre uzunluğunda etçil çekirgeye rastlandı. Etçil çekirgeyi gören vatandaşlar, şaşkınlığını gizleyemedi.

Latince ismi “Saga ephippigera” olan etçil çekirge, genellikle tarlalarda ve ormanlık alanlarda yaşar. Boyutları ve ürkütücü görünüşünün aksine, uzmanlar bu çekirge türünün insanlar için herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirtiyor.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, geçtiğimiz aylarda AA’ya verdiği demeçte “Saga ephippigera” olarak bilinen etçil çekirgelerin beslenme alışkanlıklarının ekosisteme önemli katkılar sağladığını vurgulamıştı. Satar’a göre Bu çekirgeler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere diğer böceklerle besleniyor ve bu da tarım zararlısı böceklerin kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyor.

Prof. Dr. Satar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça rastlanan etçil çekirgelerin, antenleriyle birlikte 25 santimetre uzunluğa ulaşabildiğini ve bu durumun halk arasında bazı endişelere yol açabildiğini belirmişti. Ancak bu çekirgelerin insanlar için tamamen zararsız olduğunu ve korunmaları gerektiğini vurgulayan Satar, “Son yıllarda yapılan bilinçlendirme çalışmaları sayesinde etçil çekirge sayısında artış gözlemliyoruz. Bu varlıklar, tarım zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengeye önemli katkı sağlıyor, bu yüzden onları korumamız büyük önem taşıyor.” şeklinde konuşmuştu.