Orta Avrupa’yı etkileyen Boris Fırtınası güneye yönelirken fırtınanın etkili olduğu Polonya, Çekya, Avusturya ve Romanya’da yaşamını yitirenlerin sayısı 21’e yükseldi. Orta Avrupa’yı vuran Boris Fırtınası’nı uzmanlara soran New York Times gazetesi iklim değişikliğine dikkat çekti.
Küresel ısınmayı inceleyen araştırma gruplarından oluşan Avrupa İklim Araştırmaları Birliği’nin genel sekreteri Sissi Knispel de Acosta, “Bu seller, iklim kaynaklı aşırı hava olaylarının artan tehdidinin açık bir hatırlatıcısıdır” dedi. Rekor yağışlar, Boris Fırtınası adı verilen ve dört gün boyunca eylül ayı ortalamasının beş katı yağış bırakan yavaş hareket eden alçak basınç sisteminin bir parçası.
Hava sistemi, kuzeyden gelen bir kutup havası patlamasıyla beslendi ve sıcaklıkların 24 saat içinde düşmesine neden oldu. Michigan Üniversitesi’nden iklimbilimci Richard Rood, kutupsal bir patlamanın yaz sonunda Avrupa’yı vurması görülmemiş bir şey olmasa da, değişen iklim koşullarında gelecekte bunun gerçekleşme olasılığının artabileceğini söyledi.
Rood, “İklim o kadar sıcak ki, her fırtına ya da hava olayı ısınan iklimden etkileniyor. İklim değişikliğiyle ilişkisi olmayan bir olayın, özellikle de aşırı bir olayın olması mümkün değil” dedi.
Sel her zaman doğal bir olay olsa da, büyük ölçüde fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonları artmaya devam ettikçe daha şiddetli yağmurlar daha sık geliyor. Hem karada hem de denizde daha yüksek sıcaklıklar atmosferde daha fazla nem tutulması anlamına geliyor. Ve daha sıcak bir gezegen, fırtınaların bu nemi daha verimli bir şekilde yağdırmasına neden olabilecek daha fazla enerji yaratıyor. Bu da potansiyel olarak daha şiddetli bir fırtınaya yol açıyor.
Knispel de Acosta, “Gelecekte bu tür felaketlerin yaşanmasını önlemek için Avrupa olarak sele uyum çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor” dedi. Bu adaptasyonlar arasında iyileştirilmiş yağmur suyu yönetim sistemleri, daha iyi kentsel planlama, daha erişilebilir erken uyarı sistemleri ve beton yüzeylerin daha geçirgen malzemelerle değiştirilmesi veya daha fazla ağaç dikilmesi gibi yeşil altyapıya yapılan yatırımların artırılması yer alabilir.
Orta Avrupa Üniversitesi profesörü ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli başkan yardımcısı Diana Urge-Vorsatz, “Altyapımız artık var olmayan bir iklim için inşa edildi” dedi. Ancak bu fırtınalar giderek daha yaygın hale gelirken, uzmanlar bile ne kadar yaygın hale geldiklerini unutabiliyor. Boris Fırtınası Orta Avrupa’yı vurmadan önce Urge-Vorsatz, başka bir iklim bilimci tarafından en az üç gün yetecek kadar yiyecek ve acil durum malzemesi stoklaması konusunda uyarıldı. Ancak Urge-Vorsatz bunu dikkate almadı. Ardından sel suları ve şiddetli rüzgarlar Viyana’nın hemen dışındaki evini tehdit etti.
Urge-Vorsatz, “İklim değişikliğiyle birlikte yağmurun daha yoğun ve sık yağmaya başladığını biliyoruz, ancak yağmur yağarken kimse buna gerçekten inanmıyor. Hep başkalarının başına geldiğini ve bizim başımıza gelmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.