• Ana Sayfa
  • Gündem
  • NYT iddiası: ‘İsrail paravan şirket kurarak cihazları üretti’

NYT iddiası: ‘İsrail paravan şirket kurarak cihazları üretti’

New York Times’ın ABD’li istihbarat kaynaklarına dayandırdığı iddialar İsrail’i işaret ediyor.

NYT iddiası: ‘İsrail paravan şirket kurarak cihazları üretti’
NYT iddiası: ‘İsrail paravan şirket kurarak cihazları üretti’
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 19 Eylül 2024 16:37
  • Güncellenme: 20 Eylül 2024 02:27

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta İsrail tarafından gerçekleştirildiği düşünülen çağrı cihazı ve telsiz patlamaları, bölgedeki gerilimi artırırken, patlamaların nasıl gerçekleştirildiğine dair de tartışmaları beraberinde getirdi. New York Times (NYT) gazetesi konuya dair kapsamlı analizinde, üç istihbarat görevlisine dayandırdığı  bilgiye göre İsrail’in patlayıcı çağrı cihazları üretmek için bir şirket kurduğunu ve bu cihazları Lübnan’a gönderdiğini  iddia etti.   

NYT analizinde istihbarat kaynaklarına dayandırılarak, görünürde Tayvanlı Gold Apollo şirketi adına cihazları üretmek üzere sözleşme imzalayan Macaristan merkezli BAC Consulting adlı şirketin aslında İsrailli bir paravan şirketin aparatı olduğu öne sürüldü. Analizde, cihazları üreten şirket adına hareket eden kişilerin gerçek kimliğinin ortaya çıkmaması için de iki şirket daha kurulduğu iddiasına yer verildi. 

Gold Apollo’nun kurucusu Hsu Ching-kuang, şirketinin çağrı cihazlarını ürettiğini  sert bir dille reddetti. Bazı yetkililerin tedarikçi olarak adlandırdığı Gold Apollo  adına yapılan açıklamada, Macaristan adresli başka bir üreticinin bir lisans anlaşmasının parçası olarak saldırıda hedeflenen modeli ürettiği söylenerek cihazlarla arasına mesafe koymaya çalışıldı.

NYT haberinde, Hizbullah  Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın  güvenlik gerekçesiyle cep telefonu kullanımını yasaklaması istihbaratının alınmasının ardından ise, 2022 yaz aylarında Lübnan’a gönderilmeye başlanan cihazların üretiminin artırıldığı belirtildi.

Haberde, yetkililerin cihazların Hizbullah üyelerine teslim edilmeden önce modifiye edildiği bilgisini verdiği aktarıldı. Saldırılar hakkında bilgi sahibi olan ABD’li istihbarat kaynakları ise üretim aşamasında, cihazlarda bulunan pilin yanına 30 ila 50 gram ağırlığında patlayıcılar yerleştirildiğini iddia etti. Bu iddiaya göre, salı günü  saat 15:30 sıralarında cihazlara patlamayı tetikleyecek bir mesaj gönderildi. 

NYT ikinci dalga saldırılarda ise Japon Icom şirketine ait IC-V82 model iki yönlü telsizlerin hedef alındığını ve  bu cihazların görece daha büyük olduğu göz önünde bulundurularak daha fazla miktarda patlayıcı yerleştirilmiş olabileceği ihtimalini değerlendirdi.

NYT’ye konuşan yetkililer, Hizbullah’ın Gold Apollo ile anlaşma yaptığı iddia edilen şirketten 3,000’den fazla çağrı cihazı sipariş ettiğini ve bunları Lübnan’ın yanı sıra Suriye ve İran’daki üst düzey üyelerine de dağıttığını söyledi. İstihbarat yetkilileri Hizbullah’ın çağrı cihazlarına olan yöneliminin 7 Ekim 2023 sonrası, Nasrallah’ın İsrail istihbaratının cep telefonu ağına sızdığı uyarısıyla arttığını belirtti.

NYT’ye konuşan Tel Aviv Üniversitesi’nden İsrailli siber güvenlik analisti ve araştırmacı Keren Elazari ise, cep telefonlarını terk etmenin Hizbullah’ın merkezi bir iletişim aracını ortadan kaldırdığı ve kendisini saldırıya biraz daha açık hale getirdiği anlamına geldiğini belirtti.

Analizde, Hizbullah’ın saldırının sorumluluğunu İsrail’e yüklemekte gecikmemesi ve bu bariz saldırganlığın cezalandırılacağı uyarısında bulunması,  kaynamakta olan çatışmanın yeniden alevlenebileceği endişelerine yol açtığı yorumunda bulunuldu. NYT Beyrut’ta arka arkaya iki dalga halinde yaşanan saldırıların diplomasi nezdinde süren Gazze ateşkesi için de olumsuz bir sonuç yaratabileceğine işaret etti.