Dilek Odabaş’ın İlke TV’de sunduğu Konuşma Zamanı’nın bu haftaki konuğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ve BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı’ydı. Bucak ve Varlı kamuoyunda ‘Katliam yasası’ olarak bilinen sokak hayvanlarının katledilmesine yönelik yasa teklifini ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki kayyım dönemini değerlendirdi.
‘Derdimiz hayvanları yaşatma’
“Bizim derdimiz hayvanları yaşatmak” diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kısırlaştırabiliriz, barınak şartlarını iyileştirebiliriz. Bunlar yerel aklın ürünü. Biz kentimizde hayvanları öldürmeyen, hayvanları yaşatan bir anlayışı savunuyoruz. 4.5 aydır gündemimizde barınak şartlarımızı iyileştirmek, sayısını arttırmak var.
Ama gelgelelim ki iktidar politikaları ortada. Biz bunlara karşıyız. Eskiden kalma bir minibüsümüz vardı, içine bir kısırlaştırma ünitesi aktive edeceğiz. Böyle bir yöntemle ilçelerimizde bunun halk açısından bir tehdit olmasının önüne geçmeyi hedefliyoruz.”
‘Yasaya aykırı ihaleler olmuş’
Diyarbakır’a 8 yıldır yatırım yapılmadığını belirten Serra Bucak “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyım öncesi kendine yeten bir belediyeydi, borçlu bir belediye değildi. Şimdi DİSKİ’yle beraber toplam 3 milyar 345 milyon TL borçla devraldık. Bir de taşınmazlarımız var, farklı kurumlara tahsis edilmiş. 25 yıl süreyle bedelsiz tahsis edilen 17 taşınmazımız var.
Elbette resmi kurumlar arasında iş birlikleri mümkün ama seçimlerden önce alelacele yapılan taşınmaz devirlerini iyi niyetli okumak mümkün değil. Seçime çok kısa bir süre kalan 12 taşınmaz devredildi. Hatta üzerine protokol yapılamamış. Ona fırsat bulunamamış. Bütçeyi aşan ihaleler var belediye birimleri içerisinde, yasaya aykırı” diye konuştu.
‘Gelirlerimizi bütçelendireceğiz’
Serra Bucak, Birgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Varlı’nın kendisine yönelttiği “Hayvan katliamı yasa teklifi, iktidarın kayyımlar aracılığıyla belediyeleri borçlandırması yerel yönetimleri sıkıştıracak. Burada çifte kuşatma söz konusu. Kayyım çalmış çırpmış, her türlü yolsuzluk yapılmış. İktidar kendi harcadığını belediyelerden geri istiyor. Belediyelerin kaynakları belli, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bunun altından nasıl kalkacak?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Tablo iç açıcı değil, evet. Borçlarımızı taksitlendirdik. Bunun dışında SGK borçlarımız yok. Biz örneğin itfaiyemizin ihtiyacı olan 2 binden fazla olanı bu borçla alabilirdik, ama alamayacağız. Trafik sorununa yönelik toplu taşıma projelerimizi hayata geçirebilirdik. Bunları borçla yapacağız. Sekiz yıldır Diyarbakır’da çok derin bir yoksulluk var. Su, kanalizasyon gibi birinci önceliklerimiz var. Gelirlerimizi doğru bütçelendirebilirsek altından kalkabiliriz. Elbette fon veren kuruluşlara bakacağız. Çeşitlik konsoloslukların verdiği hibe fonları var. Kendi kaynaklarımızı doğru temelde artırmaya çalışırken dışardan da kaynaklara bakacağız.”